Σε συμφωνία για τη δημιουργία ενός παγκόσμιου συστήματος ανταλλαγής ρύπων που εκπέμπονται από τους αερομεταφορείς, έως το 2020, κατέληξε η αρμόδια υπηρεσία των Ηνωμένων Εθνών,
μπλοκάροντας όμως ταυτόχρονα τα σχέδια της Ε.Ε. να εντάξει όλους τους αερομεταφορείς στο δικό της χρηματιστήριο ανταλλαγής ρύπων
Τα περίπου 200 κράτη-μέλη του International Civil Aviation Organization (ICAO) συμφώνησαν να προχωρήσουν στις απαιτούμενες κινήσεις, με άμεσο στόχο να προστατέψουν το περιβάλλον, αλλά και να μην επιβάλουν εξαιρετικά επιθετικούς όρους στον κλάδο των αερομεταφορών, ο οποίος «βλέπει» σταδιακά τον κύκλο εργασιών του να ανακάμπτει και να φθάνει -συμφωνά με εκτίμηση της ΙΑΤΑ- στα 708 δις. δολάρια φέτος και στα 743 δις. εντός του επόμενου έτους.
«Ο κλάδος των αερομεταφορέων ανταποκρίνεται με τον καλύτερο τρόπο στην πρόκληση για την προστασία του κλίματος και θεωρούμε ότι, εάν τα προτεινόμενα μέτρα τεθούν σε εφαρμογή από τα κράτη-μέλη, έως το 2020, το παγκόσμιο σύστημα ανταλλαγής ρύπων θα μπορέσει να τεθεί σε λειτουργία», υποστήριξε ο Ρέιμοντ Μπέντζαμιν, γενικός γραμματέας του ICAO.
Την ίδια στιγμή, πάντως, η Ε.Ε. μετρά μια ήττα, καθώς με ψήφους 97 υπέρ και 39 κατά, τα κράτη-μέλη του ICAO απέρριψαν την πρόταση της Ενωσης να μπορεί να εντάσσει όλους τους αερομεταφορείς που χρησιμοποιούν τον εναέριο χώρο της, στο δικό της σύστημα ανταλλαγής ρύπων (ETS).
Με αυτήν την απόφαση, όπως αναφέρουν οι ειδικοί του κλάδου αερομεταφορών, αποφεύχθηκε, τουλάχιστον προς το παρόν, το ξέσπασμα ενός νέου «εμπορικού πολέμου» μεταξύ Ε.Ε. και αρκετών χωρών, συμπεριλαμβανομένων ΗΠΑ, Ρωσίας και αναδυόμενων αγορών.
Όπως υποστήριξε ο Αριγιάντας Σλιίπας, αναπληρωτής υπουργός Μεταφορών της Λιθουανίας -η οποία ασκεί αυτή τη στιγμή την προεδρία της Ενωσης- «το σημαντικό είναι ότι συμφωνήθηκε η δημιουργία του παγκόσμιου συστήματος ανταλλαγής ρύπων.
Πρόκειται για μία μεγάλη επιτυχία όχι μόνο για την Ευρώπη, η οποία ούτως ή άλλως πρωτοπορεί στο όλο θέμα, αλλά και για όλα τα μέλη του ICAO».
πηγή:metaforespress