banner ads

Breaking News
www.nightlifers.gr

Στο στόχαστρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής η αεροπορική εταιρεία της..



Στο «στόχαστρο» της Ευρωπαϊκής Επιτροπής μπαίνει η αεροπορική εταιρεία της Πολωνίας LOT, καθώς ξεκινά από σήμερα έρευνα για το πακέτο κρατικών ενισχύσεων ύψους 804 εκατ. ζλότι
(περίπου 192 εκατ. ευρώ), το οποίο χορήγησε η κυβέρνηση για να διασωθεί ο κρατικός αερομεταφορέας, σύμφωνα με το ΑΠΕ.

Η LOT αντιμετωπίζει όλο και πιο σοβαρές οικονομικές δυσκολίες επί πέντε χρόνια. Σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, καταγράφει ζημίες κάθε οικονομικό έτος μετά το 2008. Τον Μάιο, η Επιτροπή είχε εγκρίνει προσωρινά τον κρατικό δανεισμό της με 400 εκατ. ζλότι, υπό τον όρο ότι η διοίκηση της LOT θα παρουσίαζε ένα σχέδιο για την επάνοδό της στην κερδοφορία.

Σύμφωνα με το metaforespress ,το συνολικό πακέτο των 804 εκατ. ζλότι έχει στόχο την αναδιάρθρωση της LOT. Για να μπορεί να υπαχθεί στους κανόνες που διέπουν τις κρατικές ενισχύσεις στην Ε.Ε. η αεροπορική εταιρεία πρέπει εν μέρει τουλάχιστον να παρουσιάσει στοιχεία ικανά να δείξουν πως το ποσό αυτό θα της επιτρέψει να γίνει ξανά βιώσιμη χωρίς περαιτέρω δημόσια χρηματοδότηση.

Όμως, η Κομισιόν εξέφρασε σήμερα την ανησυχία ότι οι «προβλέψεις για την μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα (της LOT) μπορεί να μην είναι ρεαλιστικές» και ότι η εταιρεία ενδέχεται να μην κάνει αρκετά για να αντισταθμίσει το αθέμιτο πλεονέκτημα το οποίο της εξασφαλίζει η κρατική αυτή ενίσχυση. Επίσης, αμφισβήτησε εάν και κατά πόσον η LOT θα έπρεπε να συνεισφέρει η ίδια περισσότερα στο πακέτο για την στήριξή της.

Η Επιτροπή ανακοίνωσε επίσης ότι πρόκειται να ερευνήσει εάν και κατά πόσον η LOT είχε προηγουμένως ενισχυθεί οικονομικά από τα κρατικά αεροδρόμια της Πολωνίας, κάτι το οποίο εάν ισχύει θα της στερήσει την δυνατότητα να λάβει περαιτέρω επιχορήγηση.

Οι κανόνες ανταγωνισμού της Ε.Ε. επιτρέπουν σε επιχειρήσεις να λαμβάνουν κρατική επιχορήγηση για την αναδιάρθρωσή τους μία φορά κάθε δεκαετία.

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Copyright © 2012-2014 Aeroporilikia. All Rights Reserved.